Saturday, March 7, 2009

Ayat - Ayat Nikah

Maha Benar Allah yang telah berfirman :
"Kami akan perlihatkan tanda-tanda kebesaran kami di ufuk-ufuk dan dalam diri mereka, sehingga mereka dapat mengetahui dengan jelas bahawa Allah itu benar dan Maha Melihat segala sesuatu".
"Janganlah kalian mendekati zina, karena zina adalah perbuatan yang buruk lagi kotor" (Qs. Al Israa' : 32).


Dari Al Quran dan Al Hadits :
"Dan nikahkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (menikah) dari hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. JIKA MEREKA MISKIN ALLAH AKAN MENGKAYAKAN MEREKA DENGAN KARUNIANYA. Dan Allah Maha Luas (pemberianNya) dan Maha Mengetahui." (QS. An Nuur (24) : 32).

"Dan segala sesuatu kami jadikan berpasang-pasangan, supaya kamu mengingat kebesaran Allah." (QS. Adz Dzariyaat (51) : 49)


¨Maha Suci Allah yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka mahupun dari apa yang tidak mereka ketahui¨ (Qs. Yaa Siin (36) : 36).

Bagi kalian Allah menciptakan pasangan-pasangan (isteri-isteri) dari jenis kalian sendiri, kemudian dari isteri-isteri kalian itu Dia ciptakan bagi kalian anak cucu keturunan, dan kepada kalian Dia berikan rezeki yang baik-baik (Qs. An Nahl (16) : 72).

Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. (Qs. Ar. Ruum (30) : 21).

Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi pelindung (penolong) bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan solat, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah ; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana (Qs. At Taubah (9) : 71).

Wahai manusia, bertaqwalah kamu sekalian kepada Tuhanmu yang telah menjadikan kamu satu diri, lalu Ia jadikan daripadanya jodohnya, kemudian Dia kembangkan menjadi laki-laki dan perempuan yang banyak sekali. (Qs. An Nisaa (4) : 1).

Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik pula (begitu pula sebaliknya). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang melimpah (yaitu : Surga) (Qs. An Nuur (24) : 26).

..Maka nikahilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi dua, tiga, atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (nikahilah) seorang saja..(Qs. An Nisaa' (4) : 3).

Dan tidaklah patut bagi lelaki-lelaki yang mukmin dan tidak pula bagi perempuan yang mukminah apabila Allah dan RasulNya telah menetapkan suatu ketetapan akan ada bagi mereka pilihan yang lain tentang urusan mereka. Dan barangsiapa menderhakai Allah dan RasulNya maka sesungguhnya dia telah berbuat kesesatan yang nyata. (Qs. Al Ahzaab (33) : 36).

Anjuran-anjuran Rasulullah untuk Menikah :
Rasulullah SAW bersabda: "Nikah itu sunnahku, barangsiapa yang tidak suka, bukan golonganku !"(HR. Ibnu Majah, dari Aisyah r.a.).

Empat macam diantara sunnah-sunnah para Rasul yaitu : berkasih sayang, memakai wangian, bersiwak dan menikah (HR. Tirmidzi).

Dari Aisyah, "Nikahilah olehmu kaum wanita itu, maka sesungguhnya mereka akan mendatangkan harta (rezeki) bagi kamu¨ (HR. Hakim dan Abu Dawud).
Jika ada manusia belum hidup bersama pasangannya, bererti hidupnya akan tempang dan tidak berjalan sesuai dengan ketetapan Allah SWT dan orang yang menikah berarti melengkapi agamanya, sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa diberi Allah seorang isteri yang solehah, sesungguhnya telah ditolong separuh agamanya. Dan hendaklah bertaqwa kepada Allah separuh lainnya." (HR. Baihaqi).

Dari Amr Ibnu As, Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasannya ialah wanita solehah.(HR. Muslim, Ibnu Majah dan An Nasai).

"Tiga golongan yang berhak ditolong oleh Allah (HR. Tirmidzi, Ibnu Hibban dan Hakim) : a. Orang yang berjihad / berperang di jalan Allah. b. Budak yang menebus dirinya dari tuannya. c. Pemuda / i yang menikah karena mau menjauhkan dirinya dari yang haram."
"Wahai generasi muda ! Bila diantaramu sudah mampu menikah hendaklah ia nikah, kerana mata akan lebih terjaga, kemaluan akan lebih terpelihara." (HR. Bukhari dan Muslim dari Ibnu Mas'ud).

Kawinlah dengan wanita yang mencintaimu dan yang mampu beranak. Sesungguhnya aku akan membanggakan kamu sebagai umat yang terbanyak (HR. Abu Dawud).

Saling menikahlah kamu, saling membuat keturunanlah kamu, dan perbanyaklah (keturunan). Sesungguhnya aku bangga dengan banyaknya jumlahmu di tengah umat yang lain (HR. Abdurrazak dan Baihaqi).

Solat 2 rakaat yang diamalkan orang yang sudah berkeluarga lebih baik, daripada 70 rakaat yang diamalkan oleh jejaka (atau perawan) (HR. Ibnu Ady dalam kitab Al Kamil dari Abu Hurairah).

Rasulullah SAW. bersabda : "Seburuk-buruk kalian, adalah yang tidak menikah, dan sehina-hina mayat kalian, adalah yang tidak menikah" (HR. Bukhari).

Diantara kamu semua yang paling buruk adalah yang hidup membujang, dan kematian kamu semua yang paling hina adalah kematian orang yang memilih hidup membujang (HR. Abu Ya¡¦la dan Thabrani).

Dari Anas, Rasulullah SAW. pernah bersabda : Barang siapa mau bertemu dengan Allah dalam keadaan bersih lagi suci, maka kawinkanlah dengan perempuan terhormat. (HR. Ibnu Majah,dhaif).

Rasulullah SAW bersabda : Kawinkanlah orang-orang yang masih sendirian diantaramu. Sesungguhnya, Allah akan memperbaiki akhlak, meluaskan rezeki, dan menambah keluhuran mereka (Al Hadits).

3 comments:

Anonymous said...

salam,
sbg pgenalan dr sy,
sy mahasiswi dr 1 0f ipta in msia...sy br je msuk sesi 08/09. so, sy br tau ttg blog awk ni frm ur tagged...tq
bdsrkn dr rencana ayat2 nikah ni_bg pendapat sy ayat2 Allah SWT, n sunnah Rasullah SAW....sudah yg paling terbaik buat hambanya n juga umatnya...
sy, seorg yg wanita yg bukanlah tinggi nilai budinya...atau tinggi nilai akhlaknya mahupun tinggi dr sudut paras rupanya...tetapi kte, t'utamanya remaja spt kita byk yg memilih teman sehidup or blum s'universiti yg bukan bdsrkan elemen yg disaran.
bg sy pula, bukan terlalu memilih tp utk mjdkn s'org L sbg teman yg bakal membawa kita k syurga...biarla yg lbh baik n bgus, andai keunikannya xterlihat tp biarlah keredupan n penghormatan thdp wanita adlh tinggi.
selalunya, L suka menjatuhkn wanita_maksud sy xmhormati wanita malah xmelindungi wanita. prospek or skop yg sy nk bg tau bkn besar....klau di lihat di ipt sdri, L suka kacau P, guna peeewwiiittt...menunjukkn IQ mrk agk rendah....atau klau wanita bjalan, perlukah dilihat lenggang-lenggok wanita tersebut..
wanita pn ad silapnya....
moga2 kita sama2 berubah malah melindungi maruah msg2...
insyAllah
salam perkenalan....

khairi said...

betul la tidak dinafikan remaja lelaki suka mengusik wanita pada masa sekarang kebiasaanya bila lihat wanita dia akan selalu tertarik dan mereka akan melakukan perkara2 yg tidak menyenangkan terhadap kaum wanita...sebenarnya perkara sebegini boleh kita elakkan. salah satu cara adalah pemakaian. kalu kita tengok sekarang pemakaian zaman sekarang bermacam2 fesyen yg digayakan, ini merupakan satu faktor yg membuatkan kaum lelaki tidak senang duduk apabila melihat kaum wanita memperagakan fesyen2nya. Cuba kita perhatikan wanita2 yg yg selalu menjadi mangsa gangguan oleh kaum lelaki macam mana dari segi pemakaiannya atau fesyen yg diperagai...Cuba kita lihat, sekiranya terdapat wanita yg berjubah dan memakai tudung sehingga menutup siku pergi pasaraya ada tak lelaki yg menganggu? InsyaAllah wanita yg pemakaian seperti ini tidak akan menghadapi sebarang gangguan daripada golongan lelaki...sebenarnya perkara yg paling penting adalah iman seseorang tidak kira lelaki mahupun perempuan. Orang yg beriman dia tahu perkara2 yg perlu dilakukan dan perkara2 yg tidak sepatutnya dilakukan.

Rajinder said...

Thank you so much for writing keep up like this.
rebranding business